Ce carti fura romanii din librarii!


Belive it or not, romanii mai fura si carti! Asta e un lucru bun, arata ca nu suntem doar un popor de hoti, suntem si un popor cult. Unii cel putin.

Conform unui articol dintr-un ziar, anul trecut, numai din magazinele diverta au disparut peste 600 de carti. Asta in condiitiile in care 40 – 50% dintre „insetatii de lectura” sunt prinsi in flagrant [era de asteptat, adica, cine dracu fura carti?! doar incepatorii, un hot care se respecta cauta chestii mai valoroase!]. Evident, majoritatea hotilor din librarii sunt tineri. Un clasament al titlurile sustrase arata cam asa:

1. Pe primul loc, cu un avans serios fata de celelalte pozitii, se afla: „Traiesc, deci ma abtin” [Ironia sortii!] de Mihaela Bilic cu 144 de exemplare. Aparent, hotii nu se pot abtine sa nu fure acest „indrumar despre dieta”. Trebuie sa fie ceva legat de reverse psychology (psihologie inversa), ca si in cazul Steal this book. O alta explicatie ar putea fi faptul ca romanului ii e rusine sa recunoasca ca a devenit obez,  sau pur si simplu romanul e mult prea inteligent [a se citi sarac] sa plateasca 49,90  lei pe e carte despre dieta [Furt pe fata!].

2. „Manual de stil” de Dana Budeanu cu 77 de exemplare. Romanul vrea sa arate bine si sa se imbrace cu stil! Doar 49,90  lei pentru acest must have! Dupa primele 2 locuri, observ ca hotul roman de librarie, nu e chiar atat de cult pe cat credeam initial.

3. Dictionarul explicativ DEX, Academia Romana cu 50 de exemplare. La pretul de 99,19 lei, inteleg de ce e in top 3 al preferintelor, dar nu pot sa imi dau seama cum sustragi asa ceva dintr-o librarie. Nush cum sa zic, dar e cam dificil sa bagi o carte de 1192 pagini, in buzunar, sau sub tricou.

4. „Alice in tara minunilor” de Lewis Carroll, cu 50 de exemplare. Preturile variaza in functie de editura intre 3,8 lei si 12 lei. Aici chiar nu stiu ce sa zic. Sa fie chiar atat de fascinanta povestea lui Lewis Carroll?

5. „Musashi” de Eiji Yoshikawa, cu 47 de exemplare. Cartea prezinta in 2 volume uimitoarea poveste a lui Miyamoto Musashi, cel mai faimos samurai din istoria Japoniei, renumit pentru duelurile sale si stilul de a lupta cu doua sabii [In sfarsit ceva interesant]. Doar 69,90 lei, pentru 1272 pagini (2 volume)

6. Harry Potter si talismanele mortii de J. K. Rowling, cu 43 de exemplare. O serie de carti foarte cunoscute si citite de tinerii din ziua de azi. Era de asteptat ca unii dintre  ei sa aiba tendinte cleptomane. Pret 59 lei.

7. „Istoria uratului” de Umberto Eco cu 40 de exemplare. Este o analiza  a conceptului estetic de Urat si a variilor sale materializari in artele plastice (pictura, in primul rand), in gandirea filozofica si in texte beletristice. Pare o lectura interesanta, dar cu un pret mult prea piperat pentru buzunarul meu. Doar 139,99 lei. [Si te mai intrebi de ce se fura… Asta ar cam fi alegere cea mai buna, adica, daca tot risti inchisoare de la 3 la 15 ani, macar sa fie pentru ceva mai scump!]

8. „Brida” de  Paulo Choelho cu 40 de exemplare. O poveste interesanta despre Brida, o tanare care crede ca exista o punte intre vizibil si invizibil, fiind initiata in acest sens, de un intelept si de o femeie [Pentru mai multe detalii cauta cartea pe net!]. In Romania zilelor noastre, daca vreii sa fii cool si cult trebuie sa citesti neaparat Paulo Choelho! [Sarcasm!] Pret 34 lei.

9, „Secretul” de Rhonda Byrne cu 38 de exemplare. Este vorba de cartea dupa care s-a facut si filmul „The secret”. Pret 28 lei.

10. „Versetele satanice” de Salman Rushdie cu  35 de exemplare . O carte controversata,  pentru care autorul a fost condamnat la moarte in Iran si inobilat de regina Angliei. [One mans trash, anothers treasure]. Cartea a fost interzizasa in majoritatea tarilor islamice , iar pe capul autorului a fost pusa o recompensa de 2.8 milioane de dolari, valabila si in prezent. Pret 59,95 lei. Ca intotdeauna, chestiile controversate vand. In cazul asta (se) fura!

Analizand clasamentul, ajung la concluzia ca principalul motiv pentru care oamenii fura carti in romania este pretul. In ultimii ani preturile cartilor au crescut enorm si cumparare unei carti a devenit un lux. Dintr-un salar minim de [teoretic] 550 lei e dificil ca un roman obisnuit sa isi asigure traiul zilnic si sa mai si cumpere macar o carte pe luna. Si te mai intrebi de ce romania a ajuns un popor de inculti, de oameni supericial, de cocalari si pitipoance…

Compartiv cu vreme lui Ceasca, oferta de carte e mult mai variata, dar marea majoritate a cartilor sunt publicate in editii de lux, din materiale de calitate si scumpe. Rar mai vezi in librarii o carte din hartie reciclata. Asta in condiitile in care esenta unei carti rezida in continutul ei, in mesajul pe care il transmite si nu in materialul pe care este scris. Cartile au ajuns in ziua de astazi un indicator al statutului social. Trist! Intr-un viitor nu prea indepartat, doar bogatii isi vor permite carti, restul se vor uita la TV. Evil!

7 gânduri despre „Ce carti fura romanii din librarii!

  1. Rar mai vezi in librarii o carte din hartie reciclata. Asta in condiitile in care esenta unei carti rezida in continutul ei, in mesajul pe care il transmite si nu in materialul pe care este scris.

    Eu văd asta ca o adaptare. Cum conţinutul îl poţi citi şi în .pdf, luat de pe Net, gratis, hârtia mai poate atrage doar prin împopoţonare.

    • Mai degraba ma atrage o carte simpla si ieftina, decat una in editie de lux, cu cotor din piele, cu ormamente si litere imprimate aurit si alte chestii inutile… In plus nu toata lumea are un computer cu internet acasa, si ma indoiesc ca cineva care nu isi permite sa aiba acces la internet, isi permite sa cumpere carti. Accesul la cultura si informatie ar trebui sa fie, daca nu gratis, macar foarte ieftin, astfel incat toti sa ne permitem acest „lux”!

  2. Pingback: Despre criza economica « Chronicle of Link

  3. Pingback: Cand cartile se sinucid… | Chronicle of Link

Lasă un comentariu