Noaptea de cristal


Die Kristallnacht in germana, a fost un pogrom la scara nationala care a avut loc in noaptea de 9 spre 10 noiembrie 1938 in Germania nazista si Austria. Noaptea de cristal este practic inceputul holocaustului, cea mai cunoscuta si studiata atrocitate din istorie.

In seara zilei de 9 noiembrie, in multe orase din Germania si Austria au avut loc rabufniri violente ale populatiei, incitata de membrii ai Gestapoului, SS-ului, NSDAP-ului si ai Hitlerjugend-ului. Violentele au început la Berlin si s-au raspandit rapid in toata Germania. In acea noapte, grupuri de nazisti, au asasinat peste 90 de evrei, au batut alte cateva sute de evrei, au demolat 76 de sinagogi, au incendiat alte zeci de lacasuri de cult mozaic, au distrus si vandalizat mii de magazine si birouri de afaceri detinute de evreii germani.
Politia germana nu a intervenit, iar pompierii au avut grija ca focul sa nu se extinda la alte cladiri. Majoritatea cetatenilor germani nu a participat la violente si jafuri, dar nici nu s-au opus acestora. Violentele au durat 24 de ore. Cartile religioase ale comunitatilor evreiesti au fost arse în strada.

Un colaj cu fotografii reprezentand urmarile Noptii de cristal

Numele de Noaptea de cristal a fost folosit ulterior deoarece numeroasele geamuri si vitrine sparte au facut ca, în lumina tortelor, trotuarele sa para acoperit cu cristale.

Un gând despre „Noaptea de cristal

  1. Pingback: Demonstratie impotriva discriminarii « Chronicle of Link

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s