„Punet’ cheia sub chietricica!”


Am fost weekendul trecut la FilmStud la casa de Cultura a Studentilor din Iasi. Dupa cata publicitate a beneficiat evenimentul si la cat de scump era biletul, ma asteptam sa fie nush ce eveniment grandios. Defapt (cel putin sambata cand am fost eu), nu a fost decat o sala imensa plina cu 15 oameni, dintre care 5 organizatori, care se uitau la un mini ecran de 2×3 metri. Intr-un fel nu ma mira, la 10 ron intrarea, nush cine dracu ar veni sa se uite la scurt metraje luate de pe youtube!? Eu am intrat pe baza de invitatie, ca si majoritatea spectatorilor, dealtfel.

Trecand peste aceste aspecte, selectia de filme a fost foarte buna. Tema aleasa a fost ceva de genul „filmul moldovenesc”. Am vizionat scurtmetraje, videoclipuri si un film, „Tache”, toate de Igor Cobileanski. Personal, dupa cateva zile de nopti nedormite si insomnii, m-am dus la eveniment ca sa dorm. Nush de ce, dar salile de cinema [ma refer la alea oldschool] imi provoaca asa o stare de somnolenta. Dar la cat de captivante si  de haioase au fost scurtmetrajele, n-am reusit [intotdeauna e o data viitoare, nu?]. Revenind la filme, Igor Cobileanski e pur si simplu genial. Surprinde lumea mizera intr-o maniera care te face sa zambesti, sa te bucuri de viata. Mai jos poti vedea doua scurtmetraje pe care le-am vazut la FilmStud. Enjoy!

(Plictis) si Inspiratie. Primarul, adjunctul si politistul unui sat, merg in vizita la un paznic de gara pentru a compune versuri.

Faza cu gasca si cu 220, o sa ma bantuie mult timp de acum incolo.

Discoteca se amana. Un cor din capitala in ospetie la o casa de cultura din provincie.

2 gânduri despre „„Punet’ cheia sub chietricica!”

  1. eu tot basarabeni le zic. si la ei sunt fel-de-fel de oameni; sunt duplicitari. se dau cu cine e mai puternic. in iarna lui 44 mama primeste o hartie neoficiala precum ca tata a murit in razboi; un vecin care nu luptase in 1917 ca era era prea tanar dar nici in 1941 ca era prea in varsta ne-a furat toate uneltele eram tratati ca drept orfani si vaduva de razboi. Nefiind ceva oficial, i-am promis lui d-zeu ca fac 5000 de matanii daca mi-l adce acasa. cazuse prizonier dar a fugit dintr-o coloana. am facut toate cele 5000 matanii promise lui D-zeu intr-o zi, insa, opreste o coloana de prizonieri romani si tarani luat de pe drum. tata lucra cu un vecin, de seama lui bunicu, la un gard cu sarma ghimpat”. ei,idi suda” [vino incoace] se auzi vocea unui rus .”badita,du-teneta”.Amandoi erau in camasa , izmene, desculti si cu nimic pe cap, „-net staric”! racni rusul [nu batranu] dupa cateva paturi de arma primite in spate si cateva rafale trase in sus, tata intra in coloana,”uite ce patim noi din cauza voastra” zise un basarabean „-catre tata. „dar ce eu am pornit razboiul? sa-p-i eu nici n-am fost pefront” basarabeanul ii zise o vorba urata; tata i-a raspuns la fel.nu stiu ce i-a spus santinelei ca tata mai primi 3 paturide automat in spate.poposira la vreo 8 km de roman rasarise luna. incepu sa lacrimeze. „daca se face ziua..” iesi in drum ca ptr.treaba mare .cand santinela puse capul inapoi pe masa ,tata ozbughi la fuga spre apa moldovei. s-atras cu automatul dar scapa.niciunul nu a mai venit din Siberia!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s